SSC CGL Previous Year Paper 03 March 2021 shift-1 with Solutions

             Given below SSC CGL General Awareness Previous Paper held on 03 March 2021 shift - 1 with Solutions. Attempt the paper to know about the difficulty level of questions asked in exam.


SSC CGL Previous Year Paper 03 March 2021 shift-1 with Solutions



1.       As on January 2020, Shri Bhupesh Baghel is the Chief Minister of which of the following states?

A.      Jharkhand

B.      Haryana

C.      Chhattisgarh

D.      Odisha

Correct Answer: Chhattisgarh

 

2.       The Araku Valley, a tourist resort, is located near which of these cities of South India?

A.      Kochi

B.      Madurai

C.      Mangalore

D.      Visakhapatnam

Correct Answer: Visakhapatnam

 

3.       Sir Thomas Roe came as an official ambassador from King James I of England to which Mughal emperor's court?

A.      Shah Jahan

B.      Akbar

C.      Aurangzeb

D.      Jahangir

Correct Answer: Jahangir

 

4.       Which of these words refers to the scientific study of domestic dogs?

A.      Carpology

B.      Cynology

C.      Chrematistics

D.      Craniology

Correct Answer: Cynology

 

5.       The ruin of the ancient city of Hampi - Capital of Vijayanagara - is located in which present day Indian state?

A.      Bihar

B.      Haryana

C.      Telangana

D.      Karnataka

Correct Answer: Karnataka

 

6.       Which of these institutions fixes the Repo Rate and the Reverse Repo Rate in India?

A.      Ministry of Finance

B.      State Bank of India

C.      Reserve Bank of India

D.      Comptroller and Auditor General of India

Correct Answer: Reserve Bank of India

 

7.       Which of the following books is NOT written by Salman Rushdie?

A.      Shame

B.      Midnight’s Children

C.      An Area of Darkness

D.      The Satanic Verses

Correct Answer: An Area of Darkness

 

8.       As of February 2020, who is the President of Sri Lanka?

A.      Chandrika Kumaratunga

B.      Gotabaya Rajapaksa

C.      D. M. Jayarante

D.      Maithripala Sirisena

Correct Answer: Gotabaya Rajapaksa

 

9.       Name the author who won the Sahitya Akademi Award 2019 for his book - An Era of Darkness: The British Empire in India?

A.      Vikram Seth

B.      Romila Thapar

C.      Shashi Tharoor

D.      Ramchandra Guha

Correct Answer: Shashi Tharoor

 

10.   Name the physicist who is credited with the discovery of the Neutron. This 1932 discovery led to his winning the Nobel Prize.

A.      Enrico Fermi

B.      J. S. Fleming

C.      James Chadwick

D.      Max Plank

Correct Answer: James Chadwick

 

11.   Kolathunadu, Valluvanad and Thekkumkoor were ancient small-time kingdoms in which state of India?

A.      Gujarat

B.      Karnataka

C.      Bihar

D.      Kerala

Correct Answer: Kerala

 

12.   Who is the first and currently the only batsman to score double hundreds in four consecutive test series?

A.      Brain Lara

B.      A. B. De Villiers

C.      Rohit Sharma

D.      Virat Kohli

Correct Answer: Virat Kohli

13.   What is the uniform GST rate that has been fixed up for lottery prizes by the GST Council?

A.      18 %

B.      32 %

C.      28 %

D.      10 %

Correct Answer: 28 %

 

14.   Who among the following played the leading lady in the film 'Mission Mangal' that tells the dramatic true story of the women behind India's first mission to Mars?

A.      Vidya Balan

B.      Kareena Kapoor

C.      Deepika Padukone

D.      Kajol

Correct Answer: Vidya Balan

 

15.   Which of these bones is NOT a part of the human ear?

A.      Incus

B.      Femur

C.      Malleus

D.      Stapes

Correct Answer: Femur

 

16.   For which of the following sports was Dronavalli Harika, conferred with the prestigious Padma Shri award?

A.      Cricket

B.      Archery

C.      Chess

D.      Badminton

Correct Answer: Chess

 

17.   Red worms have a structure named ______ which helps them in grinding their food.

A.      Gizzard

B.      Esophagus

C.      Crop

D.      Intestin

Correct Answer: Gizzard

 

18.   Name the media company that purchased the legendary studio of 21st Century Fox?

A.      Viacom

B.      Disney

C.      Sony

D.      Time Warner

Correct Answer: Disney

 

19.   From India, who inaugurated the Kartarpur Corridor and flagged off the first set of pilgrims to the final resting place of Sikhism founder Guru Nanak Dev?

A.      Manmohan Singh

B.      Narendra Modi

C.      Ram Nath Kovind

D.      Amarinder Singh

Correct Answer: Narendra Modi

 

20.   Prolific Indian painter Maqbool Fida Husain predominantly used which of these animals to depict a lively and free spirit in his paintings?

A.      Elephants

B.      Cows

C.      Horses

D.      Tigers

Correct Answer: Horses

 

21.   Veteran freedom fighter, social reformer and feminist Savithribai Phule hailed from which of the following states of India?

A.      Rajasthan

B.      Maharashtra

C.      Gujarat

D.      Odisha

Correct Answer: Maharashtra

 

22.   In which year Sanchi was discovered after being abandoned for nearly 600 Years?

A.      1814

B.      1816

C.      1818

D.      1820

Correct Answer: 1818

 

23.   Sultan Qaboos bin Said of ________, the Arab world’s longest-serving ruler and with a reputation for quiet diplomacy passed away recently (2020)?

A.      Oman

B.      Abu Dhabi

C.      Dubai

D.      Kuwait

Correct Answer: Oman

 

24.   What is the more common name for solid carbon dioxide?

A.      Potash

B.      Dry Ice

C.      Quick Silver

D.      Epsom

Correct Answer: Dry Ice

 

25.   The World Food Program (WFP) is the food assistance branch of the United Nations. Where is it headquartered?

A.      Rome

B.      Paris

C.      New York

D.      Brussels

Correct Answer: Rome



Click here for All SSC CGL Previous Papers



Click here for Important Static GK topics with material



Post a Comment

0 Comments